Keresés ebben a blogban

2016. május 9., hétfő

Sorozat (nem?) ajánló: Haláli testcsere (Drop Dead Diva - 2009-2014.)

Figyelem, a bejegyzés erősen spoileres! De tényleg!

A sztereotípiákról beszélgettünk, hogy a modellek szépek, de buták, az okos nők meg gyakran kövérek és csúnyák, és akkor ajánlotta valaki ezt a sorozatot. (Nima, ha jól emlékszem.) Nem érdekelt volna, ha nincs az alapsztori, miszerint Deb, a szép, de nem túl okos modell autóbalesetben meghal, és a lelke Jane, az erősen túlsúlyos és - ha nem is elhanyagolt, de - átlagos, ám szuperokos ügyvédnő testébe kerül, akit meg ugyanakkor lőnek le. Az enyhe sablonosság ellenére kíváncsi voltam, mit kezd Deb lelke Jane testével, így aztán szépen ledaráltam a hat évadot.

Elég nagy kiszúrás volt Debbel, hogy semmire sem emlékezhetett Jane korábbi életéből, ami rendesen vezetett mindenféle félreértésekhez és kínos szituációkhoz (pl. nem ismerte meg a saját, azaz Jane anyját), viszont "megörökölte" Jane eszét. (Nem értettem, az ilyen helyzeteknél miért nem mondhatta egyszerűen azt, hogy a lövés miatt emlékezet-kiesése van.) Emellett nem mondhatta el a barátjának, Greysonnak sem, hogy ő most már Jane, és aki történetesen ugyanannál az ügyvédi irodánál volt ügyvéd, ahol ő. Ez aztán a blama, minden nap látod a szerelmedet, de nem tudathatod vele, hogy nem haltál meg. Vagyis a tested igen, de a lelked meg más ember testében van. Hű, de bonyolult! :D (Annyira nem...)

Jane-Deb őrangyalt kap Fred személyében, akinek a fő dolga az, hogy megakadályozza, hogy Jane és Greyson egymásra találjanak. Az indok, hogy Debnek Jane életét kell élnie, és Greyson meg szeressen bele Jane-be, ne Debet keresse benne. Itt aztán kaptunk is egy csomó logikátlanságot, mert annak ellenére, hogy Greyson nem tudja, hogy Jane valójában Deb, mégis ellenállhatatlanul vonzódnak egymáshoz egy idő után, és mikor a férfi valóban beleszeret Jane-be, az akkor már másik őrangyal, Luke mindent megtesz, hogy ennek ellenére szétválassza őket. Így aztán hat évadon keresztül kerülgetik egymást, ami egy idő után elég bosszantó volt. Hol egyikük, hol másikuk nem állt készen a kapcsolatra, próbálkozott más partnerrel, vagy akadályozták meg az égiek a nagy egymásra találást.

Amikor meg Greyson végül mindenre rájön, és számon kéri Jane-en, hogy miért nem mondta el neki, nem azt válaszolja, hogy tilos volt, hanem, hogy félt, hogy Greyson nem fogadja el az új testét. WTF? Olyannyira nem mondhatta el Greysonnak, hogy ő Deb, hogy mikor az egyik évadzáróban megpróbálja, Greysont elüti egy autó, hogy így akadályozzák meg odafentről a vallomást. Félt, hogy nem fogadja el a testét, mi van?

Logikátlanságból és bosszantó hülyeségből később is kijut. Fred beleszeret Stacybe, Deb barátnőjébe, ők is 2-3 évadon keresztül kerülgetik egymást, hol összejönnek, hol szétmennek, míg végül Fred elárulja neki, hogy őrangyal, erre el kell hagynia a földet. Ezeket az ide-oda kapcsolatokat is néha túlzásba vitték, Jane majdnem összeházasodik Owennel, egy bíróval, de mégsem, Stacy úgy dönt, hogy spermadonortól akar gyereket, amire Owent választja,  aztán egymásba szeretnek, összejönnek, majd szétmennek, majd megint össze. Pfff...

Ami tetszett: az alapszituáció, ha eltekintünk a sablontól, elég érdekes volt. A heti ügyvédes esetek is jók voltak, bár elgondolkodtam, hogy az USA-ban tényleg ilyen gyorsan működik az igazságszolgáltatás? Jóformán 1-2 nap alatt lezavartak egy tárgyalást. És azon is, hogy micsoda mondvacsinált dolgokba kapaszkodtak vagy épp kötöttek bele. Sok esetben ugyan nem számított az igazság, hanem csak a győzelem.

Ami nem tetszett: a fenti, cselekménybeli dolgokon túl nem volt életszerű egy csomó dolog. Deb meg sem próbálja átalakítani Jane-t, ill. igen, egy kicsit, csinos, de rettentő merev ruhákat kap, csupa kiskosztüm, szoknya, magassarkú. A haja mindig ugyanolyan, soha semmi változtatás. Nem próbál egészségesebben élni, sem sportolni, hogy lefogyjon. Nehezen hiszem el, hogy egy modell ilyen könnyen beletörődjön abba, hogy az eddigi testével ennyire ellentétes külsőben éljen. Oké, hogy működnek Jane testének reflexei, de hitelesebb lett volna, ha legalább a próbálkozást bemutatják, még ha sikertelen is.

Azt is nehéz volt elhinni, hogy Stacy, a szép modell éveken keresztül egyedül legyen, ne legyen tele gazdag udvarlóval, sem azt, hogy nincs munkája, sem pénze. A "pirta" dolog viszont jópofa volt. (A pite és a torta keveréke, mivel összeragadt a szakácskönyvben két oldal, és Stacynek nem tűnt fel, hogy a recept eleje és a vége nem ugyanahhoz a süteményhez való. No comment. Viszont hatalmas sikere lesz vele. :))

Az én szememben különben sem ő, sem Deb nem voltak szépek, Stacy műmosolya egyenesen riasztó volt. De ő is fejlődőképes volt, és a 6. évadra sokkal elviselhetőbb ember lett.

Nekem nem jöttek be a párosok sem. A kicsit pocakos Owen jobban illett volna Jane-hez (és nem elsősorban a pocakja miatt), de Stacy és közte nekem nem működött a kémia. Ahogy Jane és Greyson között sem. Amúgy sem láttam a férfit alakító színészben semmit, sőt, néha kimondottan bamba vigyorral az arcán tudott nézni. 

Az utolsó évadban meglépett Greyson-halál nekem erőltetett volt. Végre összejönnek, erre a férfit lelövik, meghal, és más testében tér vissza, na jól van ám!

Az őrangyalos dolognak sem láttam így sok értemét, hogy szinte csak Jane szívatása volt a dolguk. Fred végül is aranyos volt, kár érte, hogy vissza kellett mennie a mennybe, a 2. őrangyal, Luke tenyérbemászó pofa volt, cseppet sem hiányzott, a 3. és egyben utolsó, Paul, eleinte olyan semmilyen volt, de aztán szerethető lett.

Jane szerintem az első évadokban mintha picivel soványabb lett volna, és némiképp vidámabb ruhákat viselt, később meg már csak örökké a szoknya, blézer vonal ment, és a blézer olyan szűk volt, hogy összegombolni nem lehetett volna, az tuti.

A mellékszereplők közül Terit kedveltem, Jane asszisztensét. A kemény, "bitch" Kim is mutatott emberi vonásokat a végére, de ő nem lopta be magát a szívembe.

Szót kell még ejtenem a fordításról. Szinkronosan kezdtem, de állítólag a 3. és 5. évadot nem adta a magyar tévé (Ez külön megérne egy misét, hogy ezt meg hogy? Az évadzáróban elütik Greysont, a következő magyarul leadott részben meg Jane már Owennel van Milánóban??? MI? Ezt a csatorna egyáltalán hogy képzelte? Aki csak a tévében leadott részeket látta, az csak kapkodhatta a fejét.), ezért aztán ezt a két évadot angolul néztem angol felirattal, és elhűltem pár félrefordításon, főleg az epizódok intrójában.

Az, hogy Stacy édeskének hívja Jane-t a sweetie szó szerinti fordításaként, számomra csak idegesítő volt. Az intró szövegében az aspiring (azaz feltörekvő) model-t dögösnek fordítani, már erősen véleményes. I was supposed to to go straight to heaven: Úgy volt, hogy egyenesen a mennyországba megyek helyett Visszatértem a mennyből ugyan teljes félrefordítás, de legalább passzol a történetbe. 

Az egyik részben, mikor Stacy már terhes, folyton böfög (kösz szépen amúgy), és a kávézóban a kiszolgáló azt mondja neki, hogy ezt azt jelenti, gonosz gyereke lesz. Stacy erre azt mondja (mert még nem tudja, fiú lesz-e vagy lány), akkor neki most Damienje vagy Cruellája lesz. Bár gondolom, pár kattintás lett volna kideríteni, hogy Cruella de Vil az magyarul Szörnyella de Frász, de oké, a fordító nem ismeri a 101 kiskutyát. Az intró utolsó két mondatára azonban nincs mentség és nincs bocsánat.

I used to think everything happened for a reason. Vagyis: Régen (korábban, stb.) úgy gondoltam, minden okkal történik. - helyett ezt hallhattuk: Azt mondják, minden okkal történik. (kik mondják?) És a csúcs: Now, I sure hope, I was right, azaz: Nagyon remélem, hogy igazam volt. - helyett a szinkron: Hát nagyon remélem, hogy ez NEM igaz. Tessék? Hogy tetszett mondani? Amellett, hogy épp az ellenkezőjét jelenti, a történetbe sem passzol, hiszen Debnek bizonyára könnyebb elviselni, hogy Jane testébe került, ha arra gondol, hogy van rá ok.

Alapjában véve szerettem ezt a sorozatot minden hibája ellenére, lekötött és elszórakoztatott. Ha nem kaszálják, valószínűleg nézném tovább, de túlzottan hiányozni nem fog.

10/7









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése